Skinknowledge is Skinpower

Huidverzorging is een veel besproken onderwerp op het internet. Volgens sommige huidexperts is een social media platform zoals Instagram een ‘’game changer’’ voor huidverzorgings merken en voor de beauty industrie. Op Instagram zijn er op dit moment maar liefst 34 miljoen #skincare posts te vinden. ‘’Iedereen met een fanbase kan claimen om een ‘’expert’’ te zijn en het is heel moeilijk om te bepalen wie je nou moet geloven en vertrouwen’’, aldus Dr. Harold Lancer (Elle UK, maart 2019). Er zijn heel veel influencers die een grote fanbase hebben en zichzelf ‘’huidexperts’’ noemen. Het resultaat hiervan is dat deze adviezen eerder worden opgevolgd dan die van een échte experts of getrainde professionals. En natuurlijk zijn er sommige influencers betrouwbaar, maar onthoud dat iedereen zichzelf een ‘’huidexpert’’ kan noemen terwijl een schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog erin getraind is om een huidproblemen (die elk op hun eigen gebied van toepassing zijn) te herkennen en ze te behandelen. Ik zeg totaal niet dat je per definitie geen huidadvies mag aannemen van een ‘’huidexpert’’ die geen diploma’s daarvoor heeft, maar denk wel even drie keer na wanneer er #spon, #ad, #partnerinvolved onderaan de pagina vermeld staat.
Knowledge is Power
Kijk, ik geef toe. Ik hou van huidverzorging en wanneer er een nieuw potje of maskertje op de markt verschijnt ben ik er ook als de kippen bij (puur uit nieuwsgierigheid, niet persé om het te kopen en te gebruiken). Maar omdat ik bijna afgestudeerd ben en daarnaast in mijn vrije tijd ook regelmatig in de boeken zit en onderzoek doe, weet ik welke trends/ingrediënten/merken/producten ik moet ontlopen en welke wellicht interessant kunnen zijn. Kortom, ik ben redelijk goed bewust over welke ingrediënten werkzaam zijn en welke niet, welke ingrediënten funest kunnen zijn voor je huid en welke DIY-tools ik ook beter links kan laten liggen (en welke niet). Maar ik denk dat lang niet iedereen een loze claim kan herkennen en onderbouwen, wat natuurlijk heel logisch is. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen:
Als je huid je lief is en je wilt dat deze verbeterd, verdiep jezelf in de betrouwbaarheid van claims. Leer je huid kennen. Leer het product aanbod kennen. Leer werkzame ingrediënten kennen en wees eventueel wat kritischer. Knowledge is Power.
Mooi voorbeeld: de ‘’natuurlijke cosmetica trend’’.
Ik zie steeds meer influencers op Instagram posten over hoe goed natuurlijke cosmetica wel niet voor je is. Misschien dat het gebruik van deze producten voor hun en enkele volgers van deze influencers geen kwaad kan, maar ik geloof niet dat het voor iedereen weggelegd is. Het is nooit bewezen dat natuurlijke cosmetica beter is, maar dit wordt wel geclaimd door mensen die zich hier (blijkbaar) niet in verdiept hebben. Vaak zit er dan een bepaalde filosofie achter over ‘’groen bewust leven’’, maar dat is weer een heel ander onderwerp. Daarnaast ben ik ook van mening dat er geen universeel antwoord is op de vraag: welk product werkt voor mij het beste? Dit hangt van zoveel factoren af: genen, dieet, milieu, leeftijd en hormonen hebben invloed op de conditie van onze huid. Een goed product kan je huid goed verzorgen, maar niet alléén een huidproduct.
Het advies wat ik je bij deze wil meegeven: doe zelf onderzoek. En neem dan adviezen aan die ‘’evidence based’’ zijn. Dat wil zeggen advies dat gebaseerd is uit wetenschappelijk onderzoek, dus waarvan is aangetoond dat een bepaalde handeling of ingrediënt werkt of niet. Wellicht dat je zelf een keer de vraag kan beantwoorden welk product voor jou het beste zal werken.
Back to School (nee, niet letterlijk)
Tip #1:
Heb je een huidprobleem? Vraag bij je huisarts om een doorverwijzing naar de dermatoloog. Zoals ik al eerder aangaf, men heeft hiervoor gestudeerd en kan werkende zalven of medicatie voorschrijven en advies geven.
Tip #2:
Koop een boek over huidverzorging zoals ‘’De Huid’’ van dermatoloog Yael Adler. Super leerzaam en toegankelijk boek met feiten, hedendaagse inzichten en handige adviezen over huid en haar.
Tip #3:
Wil je weten of een ‘’over the counter’’ product degelijk is? Paula Begoun heeft een boek geschreven met reviews van een enorm aantal producten welke je gewoon bij de parfumerie kan vinden(zowel huidverzorging als make-up). Iedere pagina bevat betrouwbare en gedetailleerde informatie over huidverzorging, rimpels of acne. Ook staat er een lijst in met hele degelijke betaalbare producten, tips hoe je ingrediënten kan vermijden die niet goed zijn voor je huid (ook natuurlijke ingrediënten) en nog veel meer.
Succes!
Liefs, Fabienne
Bron: ELLE UK, maart 2019