Doelen maken én ze ook bereiken
Heb jij een droom of een bepaalde doel en blijf je daar maar mee in je hoofd rondlopen omdat je eigenlijk niet echt weet hoe je hiervoor actie moet ondernemen? Ik geef je in dit blog drie tips hoe je je doelen wél kan bereiken.
Iets wat vaak gebeurd is dat mensen denken: ‘’Ik weet zelf hoe ik mijn doelen kan bereiken en ik heb hierbij geen hulp nodig, ik koop gewoon een boek en kijk een sh*t load aan video’s en dan kom ik er vanzelf wel.’’
Slecht idee.
Waarom? Omdat een boek of video’s jou geen feedback geven op je persoonlijke plan die je aan het ontwikkelen bent. Het gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk geen resultaten zult boeken en je doelen niet zal bereiken. Verspilde energie en tijd. Iets wat een boek of een video jou niet leert is feedback geven op de details en je tussendoor niet de goede richting op stuurt richting je einddoel. Boeken en video’s kunnen goede middelen zijn op je in de startblokken te zetten en je te laten nadenken welke doelen je precies wilt bereiken. Het kan je een bepaald idee en een bepaalde richting te geven. Je stelt hiermee een plan, maar hoe ga je vanuit daar nou verder?
- Mindmap maken
Oke, je hebt een bepaalde doel bijvoorbeeld: afvallen, een bedrijf opzetten, jezelf ergens in ontwikkelen, een bepaalde sport leren uitoefenen, ga zo maar door. Dit kan écht heel verschillend zijn. Het eerste wat je doet is een mindmap maken. Het doel van een mindmap is informatie vanuit je brein op papier te noteren en deze samen te vatten. Hierdoor wordt je doel meer tastbaar. Het maken van een mindmap is je startpunt, begin hiermee.
Hoe doe je dat?
Pak een leeg A4tje en een pen. Begin met een centraal doel in het midden. Maak vervolgens verschillende takken en schrijf hier je doel(en) op. Schrijf hier ook eventueel kort bij waarom je dit wilt en hoe je dit wilt doen. Iedere tak/doel kan je steeds kleiner gedetailleerder maken.
Denk hierbij ook aan de dingen die je niet wilt.
Als je meer informatie wilt over de bewezen kracht van het maken van een mindmap klik dan hier.
2. Moodboard maken
Een moodboard is een visueel board van een je zojuist bedacht doel of doelen. Het is een hulpmiddel waardoor je je doelen tastbaar maakt en die jou steeds helpt motiveren om dit doel te bereiken. Dit doe je met behulp van teksten en vooral van veel afbeeldingen die passen bij je doelen.
Hoe doe je dit?
De doelen die je zojuist hebt gesteld, daar ga je op 1 grote plaat een beeld van maken. Doe dit het liefst op een A3 formaat omdat je dan meer ruimte heb. Zoek wat (oude) tijdschriften op en ga knip plaatjes uit die bij jouw doelen passen of symboliseren. Ik zet zelf mijn moodboards in mijn slaapkamer, want iedere ochtend als ik wakker word kijk ik ernaar en wordt ik herinnerd aan mijn doelen. Voor mij werkt dit goed want het geeft me weer een motivatie boost voor de dag.
3. Zoek begeleiding
Dan ben je op het punt beland dat je bepaalde doelen en een bepaalde richting voor jezelf hebt gesteld. Het wordt tijd voor actie. Een begeleider of coach kan jou helpen bij twee belangrijke aspecten en dat zijn;
- de details
- feedback geven
Je hebt je plan gemaakt en je doel gesteld. Je gaat aan de slag maar om exact het juiste pad te bewandelen om naar jouw doelen te gaan heb je iemand nodig die hier ervaring in heeft en jouw de juiste richting kan geven.
Dit gebeurd er waarschijnlijk als je geen begeleiding /coach zoekt
Je hebt je plan gemaakt en gaat aan de slag op de manier waarop jij denkt dat het moet, je hebt het plan immers zelf gemaakt, je kent jezelf dus het komt wel goed. Je trekt je wandelschoenen aan, rugzak om, pakt je lantaarn en gaat op pad. Je loopt en loopt, neemt verschillende paden, komt erg dichtbij je doel maar uiteindelijk niet helemaal. Je past je plan niet aan want je gelooft er nog steeds in maar je heb nog steeds geen resultaat geboekt. Langzaam raak je verdwaald. Het vervolg hiervan is dat je gefrustreerd raakt. Frustratie geeft je twijfels waardoor je gaat nog harder werken en wederom zonder enig resultaat Onderweg wordt het moeilijk om nog in jezelf te blijven geloven. Je raakt verder van je doelen af en wat er dan gebeurd is dat je soms zelfs doordat je zover bent afgedwaald terecht bent gekomen in de mist. Je doelen zijn niet meer helder en je vergeet waarvoor je zoveel kilometers hebt gemaakt. Langzaam begint je motivatie weg te zakken en ben je minder actief, je energie raakt op. Je verzwakt. In je rugzak had je nog een zak chips, je gaat zitten en onderweg vragen mensen of je inmiddels al bij je gouden schatkist bent aangekomen. Je zegt dat je van de week weer verder gaat, past je plan een beetje aan maar weet eigenlijk niet meer waarvoor je het doet. En tegelijk denk je ik zit hier eigenlijk wel prima met mn zak chips. En zo ga je nog een paar weken of maanden door en aan het einde was je doel, gewoon een idee.
En een coach of begeleiding zoeken is overigens vaak dichterbij dan je denkt. Je hebt vast wel iemand in je netwerk die ergens gespecialiseerd in is en jou tips of feedback wilt geven, daar kan je mee beginnen. Wees creatief hierin en denk ik mogelijkheden. Maar ben je echt grote dingen van plan, zoek dan de professionals op. belangrijk is, wanneer je écht een begeleiding zoekt, je van te voren een duidelijk doel hebt, en gerichte vragen. Schrijf voor jezelf ook een motivatie uit waarom je eigenlijk een bepaald doel wilt bereiken. Reflecteer op jezelf waarom dit doel zo belangrijk voor je is. Denk hier goed over na.
Hopelijk heb ik je aan het denken gezet en begin je straks al met het maken van een mindmap en/of moodboard. Deze eerste twee stappen zijn super simpel om uit te voeren. Zet je dromen in in doelen en ga ervoor!
Succes!
Liefs Fabienne