de uv index in australie

Eind 2018 ben ik druk bezig geweest met een internationaal schoolproject. Samen met mijn team onderzochten we een ‘’healthcare problem’’ in een ander land. Ik hoefde daar niet lang over na te denken want deze opdracht bood mij de kans om mij nog meer te verdiepen in zonbescherming en preventie in Australië. Dit land heeft een van de hoogste UV index die er is en dat betekend dat de kans op zonneschade zeer sterk aanwezig is wanneer je je onvoldoende beschermd. Maar eerst even terug naar de UX-index, wat is dat?

Wat is UV-index?
Zonkracht of uv-index is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (uv) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. (KNMI, 2019)

Wanneer moet je nou écht smeren?
Er zijn dus meerdere factoren die een rol spelen om de UX index te bepalen. Als we Nederland vergelijken met een land zoals Australië – waar de ozonlaag niet meer volledig intact is – ziet het er voor Nederland gunstig uit. De UV-index in Nederland ligt tijdens de herfst/wintermaanden (oktober – maart) gemiddeld tussen de 1-2. Volgens de World Health Organisation (WHO) zou men met een zonkracht tussen de 0-2 veilig buiten kunnen zijn zonder bescherming. Wanneer de zonkracht tussen de 3-7 (in Nederland van maart – oktober) ligt zou men zich volgens de WHO tussen 11:00 en 15:00 schaduw moeten opzoeken, een shirt moeten dragen, een pet of een hoed én zonnebrandcreme moeten dragen.

Een reis naar Australië gepland? Lees dan even dit…
In Australië worden vaak de hoogste percentages UV-stralingen ter wereld gemeten, vooral in de maanden december en januari. Dit komt door het gat in de ozonlaag bij Antarctica. De landen op het zuidelijk halfrond hebben hier meer last van dan die in het noordelijk. Waar wij in Nederland een zonkracht van zeven tot acht al hoog vinden, stijgt die in Australië vaak tot veertien of vijftien. Door het hoge UV-gehalte is het aantal gevallen van mensen met huidkanker ernstig toegenomen in Australië. Dit blijkt uit de laatste nieuwe cijfers van het Australian Institute of Health and Wellare in Canberra. (Australie.nl, 2019)

Maar goed, ik wil je natuurlijk niet bang maken, maar wél bewust. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je gemakkelijk naar buiten en genieten van de zon. Zo is een goede zonnebrandcrème natuurlijk onmisbaar. Overigens is het een aanrader je zonnebrand in Australië zelf te kopen. Die is daar heel wat goedkoper en zo bespaar je weer wat ruimte in de koffer.

En dan nog even terug naar het project. Afgelopen periode heb ik mij bezig gehouden met het opzetten van een website om ouders van kinderen in Australië nog meer bewust te maken over zonbescherming. Er is voor deze doelgroep gekozen omdat een kinderhuidje erg gevoelig is en extra bescherming nodig heeft. Uit een interview met een Australische dame bleek dat kinderen op school niet mogen buitenspelen zonder hoed of een petje. Goed dat dit land maatregelen treft.

Je kan altijd zelf ook de UX-index checken, waar je ook naartoe gaat in de wereld. Ga voorbereid op reis. Zoals al eerder beschreven, warmte heeft géén invloed en ik snap dat dit misleidend kan zijn. Op websites zoals weeronline.nl kan je makkelijk de zonkracht checken van jouw bestemming wereldwijd. 

Bronnen:
Weer en Gezondheid. Geraadpleegd van: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

Ux-Index. For the Public. Geraadpleegd van: https://www.who.int/uv/intersunprogramme/activities/uv_index/en/index1.html

Zongevaar Australie. Geraadpleegd op: https://www.australie.nl/australie/reisgids/zongevaar-australie/