zoveel bacterien zitten er op make-up testers

Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel bacteriën er op make-up testers in de winkel kunnen zitten en of deze wel hygiënisch genoeg zijn? Nou, ik heb hier het antwoord voor je. Een onderzoeksteam van het CBC-programma ”Marketplace”  heeft een aantal maanden terug een onderzoek gedaan naar het aantal bacteriën die zich bevinden op verschillende soorten make-up testers. Winkels moedigen je aan om deze producten te gebruiken, maar kan je ook vertrouwen dat ze veilig zijn? Het team heeft de volgende winkels onder de loep gelegd:

  • Sephora
  • Mac
  • The Body Shop
  • Shoppers Drug Mart

60 verschillende producten waaronder oogschaduws, mascara’s, lip gloss, cream blushes en lippenstifen zijn getest die voor klanten beschikbaar stonden om uit te proberen. Volgens Keith Warriner, microbioloog aan de Universiteit in Guelph, kunnen de testers pathogenen bevatten die huidinfecties kunnen veroorzaken of andere gezondheidsproblemen. Zeker wanneer je deze testers aanbrengt op plaatsen zoals de lippen, ogen of een open/kapotte huid. In de microbiologie worden deze plaatsen ‘’ porte d’entrée’’ genoemd. De porte d’entrée is de plaats waar een ziekmakend micro-organisme, pathogeen, het lichaam binnendringt.

Na het afnemen van de samples bij verschillende winkels én op verschillende locaties zijn deze naar het laboratorium gebracht waar ze op kweek gezet worden. Keith Warriner was erg verrast hoeveel bacteriën er gevonden waren op de samples. 40% van de testers bevatten Staphylococcus Aureus en op 28% van de testers zijn schimmels gevonden. ‘‘Het is niet vreemd om stafylococcen te vinden op de samples. Ongeveer 40% van ons is een drager van dit micro-organismen. Maar wij zijn gewend aan onze eigen microflora en niet aan die van een ander. Dit betekend dat een make-up shopper zonder enige signalen van een infectie uiteindelijk wél aan de volgende persoon een rood oog of een strontje (Hordeolum) kan overdragen. En hierdoor gaat het dus mis”. Aldus Keith Warriner.

Ervaringen Oud Medewerkers
Het onderzoeksteam ondervraagd ook twee dames die gewerkt hebben in een van de winkels. Een van hun verteld dat ze nooit de make-up hoefde schoon te maken, alleen de winkel zelf. Een andere dame vertelde dat ze bij Mac en Sephora wél erin worden getraind om de testers schoon te houden, maar dat dit in de praktijk soms niet het geval is. Een van de dames verteld hierover het volgende:‘’Het is bij Sephora veel moeilijker om de testers schoon te houden vanwege het grote aanbod en veel verschillende soorten merken. Veel mensen komen binnen en maken hun hele gezicht op. Je kunt ze ook niet constant in de gaten houden. Je probeert de kwasten en de producten die in de winkel gepresenteerd worden goed schoon te houden, maar dit lukt niet altijd.’’

Hoe zit het dan met het desinfecteren?
In het lab wordt dezelfde alcoholspray gebruikt, waarmee de verkoopsters hun kwasten en producten ook mee desinfecteren. Maar tot in hoeverre heeft dit zin? Worden hiermee alle bacteriën wel gedood? Na deze vragen te hebben onderzocht verteld Keith Warriner zijn bevindingen: ‘’ Deze spray doodt de bacteriën voor 90-92%. Klinkt prima zou je denken. Maar wanneer we geen risico willen lopen en praten over ‘’desinfecteren’’, horen de bacteriën voor 99,99% gedood te worden. Conclusie: door het gebruik van de spray maak je het risico op een infectie kleiner, maar voorkom je het niet. Doet deze spray iets? Ja zeker, maar betrouwbaar is het niet.

Mijn conclusie:
Het is wel goed om dit onderwerp even in de kaart te brengen in het kader van ‘’huidverzorging’’ en men ervan bewustmaken om deze testers niet zomaar op de lippen, ogen of op een reeds al ”kapotte” huid te gebruiken. Misschien deed je dat al niet en is dit onderzoek voor jou heel zelfsprekend. Maar ik loop zelf regelmatig op de make-up afdeling en zie dat er dan volop gebruik gemaakt wordt van de samples. En dan begrijp ik natuurlijk helemaal want sommige producten zijn gewoon te duur om aan te schaffen zonder dat je ze even heb kunnen proberen (althans, dat vind ik zelf). Zoals het onderzoeksteam adviseert: make-up shoppen is leuk, blijf het ook vooral doen, maar gebruik de testers op je hand of onderarm of vraag de verkoopster om hulp.

Wil je meer lezen over dit onderwerp of over de uitslagen van het lab? Klik dan op deze link:

video https://www.youtube.com/watch?v=_68Btc0GzmE&feature=youtu.be
artikel: https://www.cbc.ca/news/health/marketplace-makeup-testers-1.4577702

Liefs, Fabienne

bron: CBC News, 2018