Donkere kringen onder je ogen, we hebben er allemaal wel eens last van gehad (of niet, if you’re lucky). De oorzaken, soorten én oplossingen zijn erg divers. Lees je mee? 

Schaduwkringen
Last van schaduwkringen onder je ogen? Waarschijnlijk omdat je te weinig slaapt door stress, een ongezond voedingspatroon, te veel cafeïne, te veel alcohol of te weinig lichaamsbeweging. In de nacht is je huid zich aan het herstellen en “detoxen”. Wanneer je slecht slaapt droogt je huid ook uit, verliest het volume, zakt het in en ontstaan er donkere schaduw kringen. Hieronder een aantal tips tegen schaduwkringen:

  • Ik begin gelijk met een hele lastige voor de meeste onder ons: kijk voor je gaat slapen een uur tot 2 uur niet meer op je telefoon, tablet, laptop of televisie. Uit veel onderzoek is naar voren gekomen dat het licht wat van je apparaten afkomt, jouw hersenen laten denken dat het nog geen nacht is waardoor er geen of te weinig melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is het hormoon wat je slaperig maakt.
  • Neem geen cafeine meer voordat je gaat slapen.
  • Eet in de avond drie uur voordat je gaat slapen niks meer én eet niks meer tussen het avondeten en je nachtrust in.
  • Ontwikkel een vast slaaproutine waardoor je vanzelf gaat slapen. Je kan bijvoorbeeld een warme douche nemen en daarna meteen naar bed gaan.

Paarse kringen
De kleur van je huid en de stevigheid van je vaten zijn vaak erfelijk bepaald. Paarse kringen zijn in feite bloedvaten die beter in zicht komen naarmate je ouder wordt, omdat de wanden van de vaten slapper worden. en het bloed gaat ”lekken”. Daarnaast word de huid ook dunner en komen de paarse kringen tevoorschijn. Je kan dit verhelpen door middel van camouflerende makeup. Wanneer je oogkassen wat dieper liggen, kan je ook ervoor kiezen om deze wat voller te maken door middel van een tijdelijke filler.

Bruine kringen
Bruin pigment onder de ogen is het gevolg van zonneschade. Gebruik daarom al vanaf jonge leeftijd een SPF onder je ogen. Deze kringen komen vooral voor bij mensen met een olijfkleurige tot donkere huid. Hyperpigmentatie is lastig te behandelen, maar niet onmogelijk. Denk hierbij aan vitamine C. Dit is een antioxidant en kan UV schade beperken. Camouflerende make-up werkt natuurlijk ook.

Blauwe kringen
Wanneer je te weinig slaapt, verkouden bent of last heb van een allergie, kan dit een  verslechterde bloedsomloop veroorzaken. Het bloed wordt niet of slecht afgevoerd. Dit veroorzaakt de grijsblauwe kleur. Gebruik een crème die niet op de huid smeert, maar inklopt. Zo stimuleer je de bloedsomloop en geef je de bloedcirculatie als het ware een zetje.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie gehad heb. Laat mij weten of deze tips geholpen hebben voor jou. Succes!

Liefs, Fabienne

Bron: Skin 2014
Bron: Ikigai, 2016