Zelfbruiners. Hoe werken ze en uit welke soorten kan je kiezen?
Zelfbruiners kunnen een oplossing zijn voor degene die bruin willen worden zonder zon. Maar welke variant moet je nou kiezen wanneer je voor de schappen staat? En waardoor krijgen we nou tijdelijk dat bruine kleurtje?
Soorten zelfbruiners
Bij de drogist liggen er veel verschillende zelfbruiners in de schappen. Er zijn drie groepen te onderscheiden: instant tan, gradual tan en wash off tan. Deze producten komen voor in een mousse, gel, melk, spray of tissues. Het is maar net wat je zelf prettig vindt om te gebruiken én welk doel je wilt bereiken.
– Instant tan: De naam instant tan zegt het al: de zelfbruiner geeft direct kleur maar werkt maar voor één dag. Aan deze producten wordt een zogenaamde guide color toegevoegd. Zo kan je, tijdens het aanbrengen van je product, zien waar je de crème al gesmeerd heb en waar je nog moet smeren. Deze kleur kan je gemakkelijk verwijderen na het aanbrengen. Na het verwijderen van de guide color is -als het goed is- je huid gebruind.
– Wash Off: In eerste instantie werken de wash off en instant tan producten hetzelfde. Maar in tegenstelling tot de instant tan is de wash off variant erg makkelijk te verwijderen met water en zeep.
– Gradual tan: De derde variant is een gradual self tanner. Met dit product bouw je de kleur gedurende een aantal dagen langzaam op. Het voordeel hiervan is, is dat je zelf kan bepalen hoe bruin je wil worden.
Werkzame ingrediënten
De formule van een zelfbruiner bevat onder andere Dihydroxyaceton (DHA). DHA is afkomstig uit plantaardige bronnen zoals suikerrieten en suikerbiet. Eenmaal aangebracht op de huid creëert DHA een chemische reactie met amines, aminozuren en peptide die zich bevinden in de opperhuid. Door deze chemische reactie wordt de huid binnen een paar uur bruiner.
Zelfbruiners worden aangebracht op het gezicht of lichaam. De hoeveelheid DHA die in zelfbruiners voor thuisgebruik zit is ongeveer 3-5%. In professionele producten variëren de hoeveelheid DHA tussen de 2-15%. Zelfbruiners voor het lichaam bevatten een hoger percentage (15%) wat irriterend kan zijn wanneer dit aangebracht word op het gezicht of dicht bij de ogen.
Hoelang blijft het resultaat?
Sommige fabrikanten claimen dat de huid 10 dagen gebruind is. Volgens de Amerikaanse dermatoloog Tina Alster, MD, vervagen zelfbruiners na een tijdje omdat de huid zichzelf constant aan het vernieuwen is. Het duurt ongeveer 30 dagen voordat de basaalcellen (gelegen in de diepste laag van de opperhuid), de bovenste huidlaag hebben bereikt en loslaten. Voor het stratum corneum (toplaag van de huid waar de kleur is aangebracht) duurt dit maar enkele dagen tot de dode cellen hier loslaten.
Wat kan je doen voor een optimaal resultaat?
– De huid scrubben voor gebruik;
– Draag na het aanbrengen van je zelfbruiner geen strakke kleding;
– Ga niet direct douche of sporten na het gebruik van je zelfbruiner maar wacht 6-8 uur;
– Wacht 24 uur met scheren.
Lees voor het aanschaffen van een zelfbruiner de verpakking van je product goed door. Wanneer je door een zelfbruiner een kleurtje heb gekregen betekend dit niet dat je beter beschermd bent voor de zon. Sommige varianten bevatten ook een SPF, maar dit is vaak een te lage dosis om optimale bescherming te bieden.
Liefs, Fabienne
Bron: new beauty, issue winter-spring, 2018